top of page

UNGDOMSKONSULT

ETT JOBB SOM SPELAR ROLL

Uppdrag 2022

På uppdrag av stadsbyggnadskontoret har ungdomskonsulterna arbetat med frågeställningen: Vad är viktigt för ungdomar för att skapa jämlika livsvillkor när vi bygger staden (fokus på den fysiska miljön). Ungdomskonsulterna har intervjuat ungdomar från olika stadsdelar samt arbetat med enkätsvar från drygt 100 ungdomar. Resultatet presenteras för politiker och tjänstepersoner fredag 8 juli 2022. En rapport om arbetet kommer att lämnas som underlag för arbetet med Västerås stads översiktplan.  

ETT SOMMARJOBB FÖR DIG?

Har du ett brinnande samhällsengagemang och har lätt att prata med ungdomar mellan 12-20 år? Vill du att fler ungdomar ska få möjlighet att kunna påverka hur Västerås utvecklas? Går du i gymnasiet och är skriven i Västerås? Då ska du söka till Ungdomsdialogs sommarjobb som en av åtta ungdomskonsulter! Skriv i din ansökan att du vill jobba för Ungdomsdialog och kryssa i alternativet ”Turism/Kultur -Museum, turistbyrå, café/servering, turist- eller badvärd, engagerad i samhällsfrågor/kommunikation”

Du söker jobbet här:

https://www.vasteras.se/naringsliv-och-arbete/jobb-och-karriar/sommarjobb.html

nÅGRA AV tidigare UPPDRAG:

Sommaren 2018 var ungdomskonsulternas uppdrag att ta fram en kampanj som skulle få förstagångsväljare att rösta i valet den 9 september. Ungdomarna fick lära sig om demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. De fick även göra studiebesök och se hur politiker och tjänstepersoner i Västerås kommun arbetar i nämnder och med praktiska göromål inför ett val. Sommarpraktiken avslutades med att kampanjen testades under två dagar på Västerås Cityfestival.  

Efter sommaren erbjöds ungdomskonsulterna en möjlighet att jobba vidare med kampanjen genom att under veckorna innan valet genomföra kampanjen på ett antal skolor i Västerås.

 

2016 fick ungdomarna i uppdrag att ta fram ett förslag till en ny mötesplats på Lögarängen av Tekniska nämnden. Ungdomskonsulterna gjorde intervjuer, workshops, skickade ut enkäter och sms-frågor och fick in synpunkter från ca 1000 ungomar. Resultatet gillades av nämnden och det beslutades att det ska byggas en "hängyta" enligt ungdomarnas önskan. 

Här kan du se en illustration över hur hängytan kommer att se ut

Här kan du läsa om vad som kommer att ske fram tills det byggs 

Läs om deras arbete i en artikel i VLT 

CITAT FRÅN TIDIGARE UNGDOMSKONSULTER:

"JAG VÄXTE SOM MÄNNISKA.

Förut hade jag bara hört talas om politiker, men plötsligt satt jag och åt frukost med dem. Hätfig känsla!"

- Julia Lundberg, före detta sommarjobbare hos Ungdomsdialog, nu aktiv i UNIK

bottom of page